Bostoňanka - Diamant, Anita, 1951- (Leda, 2016)
Addie Baumová, narozená na prahu dvacátého století jako nejmladší dcera v přistěhovalecké rodině východoevropských Židů, se musí v Bostonu potýkat s mnoha překážkami. Do cesty se jí stavějí přísná výchova zahořklé matky a pravidla starosvětské domácnosti daná odporem rodičů vůči okolní bezuzdné kultuře, chudoba rodiny i nevraživost většinové společnosti. A kolik neštěstí vidí dívka kolem: duševně nemocnou sestru, lynčování, zneužívané sirotky, epidemii chřipky po první světové válce i depresi z frontových zážitků, která nepřeje lásce… Navzdory tomu všemu dokončí střední školu a sní o tom, že bude dál studovat a pomáhat druhým. Jak se ze stydlivé holky obklopené bezpočtem předsudků stane samostatná žena? Životní rekapitulace podnikavé bojovnice svědčí o tom, že to chce uchovat si elán, neztratit humor, nenechat se odradit a porvat se s nepřízní osudu. A taky hodně zvídavosti, přátel a moudrosti uložené v knihách. A především si znovu a znovu uvědomovat, že život – přestože občas stojí za psí štěk – je dar a veliký zázrak.