Prózy. - Gruša, Jiří, 1938-2011 (Dílo Jiřího Gruši, 2015)
Svazek představuje Grušovy romány "Dotazník aneb Modlitba za jedno město a přítele" (1975) a "Doktor Kokeš - Mistr Panny" (1980). Obě spisovatelova klíčová prozaická díla tematizují vztah individua, jeho bezprostředního okolí, a na druhé straně - jeho postavení v nadosobní historii. Především se však soustřeďují na otázku individuálního literárního jazyka. V připojeném komentáři svazek sleduje genezi Grušova "Dotazníku" v souvislostech, v nichž ji zaznamenala v sedmdesátých letech Státní bezpečnost. Pozornost ovšem věnuje rovněž přípravným pracím k oběma románům již ze druhé poloviny šedesátých let. Nakladatelská anotace.