Jednomotorová bombardovací a torpédová letadla 1939-1945 - Válka, Zbyněk, 1960- (Historie letectví, 2003)
Na počátku 2. světové války se ve výzbroji různých armád objevovalo mnoho typů lehkých (jednomotorových) bombardovacích letadel. Ale tyto pomalé a špatně vyzbrojené bombardéry byly snadnou kořistí stíhačů i protiletadlové obrany a postupně byly nahrazovány stíhacími bombardéry. Masovějšího nasazení se tak dočkalo na evropském bojišti jen několik typů, např. německý Junkers Ju-87 či ruský Il-2, v Pacifiku americký Douglas SBD Dauntless. K legendám se zařadil slavný dvouplošník Fairey Swordfish. V kapitolách věnovaných jednotlivým typům se dočteme o bojovém nasazení během války, výzbroji, takticko-technických parametrech i mnoha zajímavostech. Fotografie, barevné ilustrace, tabulky. Přehled významnějších typů ruských, německých, japonských i spojeneckých jednomotorových bombardovacích a torpédových letadel z období 2. světové války.