Publicistika. Výtvarné eseje a kritiky 1905-1920 - Čapek, Josef, 1887-1945 (Čapek, Josef, 1887-1945. Spisy (Triáda), 2012)
Výtvarná publicistika Josefa Čapka z let 1905-1920 představuje období, v němž vyzrává ve výraznou osobnost české poválečné avantgardy. Texty v chronologickém řazení postihují podstatné události české výtvarné scény, rovněž mapují významné umělecké dění v Berlíně a Paříži, analyzují směřování tohoto dění a aktivně jej utvářejí, postihují náladu doby. Eseje a úvahy o umění tohoto času se soustřeďují na teoretické reflexe, současně však učí vidět krásu "moderní výtvarné formy" a jsou zdrojem poznání o snahách a úsilí výtvarné avantgardy na počátku 20. století. - Ediční poznámka s portrétem osobnosti Josefa Čapka, soupis zařazených příspěvků, jmenný rejstřík.